Border Terriër

Ras beschrijving

De Border Terriër is een opportunist

De Border Terriër is een opportunist, en zijn baasje moet altijd zijn koppie erbij houden wat nog wel kan en wanneer het genoeg is. Want als je het initiatief om te stoppen aan de Border Terriër laat, dan gaat hij er mee door tot hij erbij neervalt. Wat een goede eigenschap is als je bedenkt voor welk werk deze Terriër heel geschikt is.

Hierbij kun je aan situaties denken zoals spel, zwemmen, spelen met andere honden, etc.

Met een pup is het belangrijk om te doseren. Alles op zijn tijd. Het eerste levensjaar bestaat uit ontdekken, opvoeden en leren; waarna een heerlijke Border Terriër voor de vele jaren erna het resultaat is (soms wel voor 15 jaar of meer)

De gevaren die voor een pup op de loer liggen kunnen heel divers zijn. Het verkeer is een voorbeeld. Border Terriërs luisteren naar mijn idee voor 95%…. Dat is heel veel echter naar mijn idee te weinig om een Border los door het drukke verkeer mee uit te nemen.

Er zijn ook voorbeelden / verhalen van pups die door jachthonden vanuit spel ineens worden gezien als prooi, en het helaas niet overleven.

 

 

Wees gewaarschuwd voor watervergiftiging

 

En wees gewaarschuwd voor watervergiftiging, ook welwaterintoxicatie genoemd. Dit heeft niets te maken met vervuild water. Dit treedt op als je hond veel water drinkt tijdens spelen in een meer, vijver of een zwembad. Het probleem ontstaat doordat het overtollige water het zoutgehalte (natrium) in het lichaam van de hond verdunt, en de zoutbalans verstoord is geraakt.

Houd de waterbak van de pup gevuld echter niet overvol.

En gooi niet eindeloos met balletjes of grote water speeltjes in het water; een risico vormt ook met de tuinslang spelen en in de waterstraal happen…. Border Terriers stoppen niet, ze houden niet op want het zijn terriers, ze stoppen pas vanzelf als het al te laat is. Het kan levensbedreigend zijn. Het is onze taak als eigenaar ze te beschermenLees meer hierover .

 

 

Geschiedenis

Tot het midden van de 19e eeuw is de ontwikkeling van de Border Terrier niet los te zien van de geschiedenis van de andere terrierrassen uit het Border District, het grensgebied tussen Engeland en Schotland. De Border terrier dankt zijn naam aan dit grensgebied. In dit onherbergzame gebied had men honden nodig die moedig, gehard, zelfstandig en sociaal waren. Met deze eigenschappen in gedachten is vanuit de daar aanwezige terriers de Border Terrier gefokt. De jachthonden woonden bij de adel en de Border Terrier leefde bij de boeren in huis. Daar hield hij het huis en het erf vrij van ongedierte. De adel nam de Border Terrier mee voor de jacht op vossen en dassen, waarbij de Border Terrier geacht werd onder de grond in het hol de jacht voort te zetten.

De Border Terrier is één van de kleinste terrierrassen. Wie hem bekijkt, valt direct voor zijn innemende otterkopje en glinsterende ogen met pientere blik. Hij heeft een ruwharige vacht die er vrij glad uitziet. De vacht kent vier kleuren: grizzle met tan, blue met tan, rood en tarwekleurig. De laatste twee kleuren zie je vrijwel nooit. In de rasstandaard van de Border Terrier staat geen maat, maar bij een gewicht van 6-10 kilo heeft hij een schofthoogte van 33-38 cm. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 13-14 jaar. Honden van 16 jaar en ouder zijn geen zeldzaamheid. De Border Terrier is voor alles in: een lange wandeling, sporten, en een avond op de bank of op schoot vindt hij ook helemaal prima.

Karakter

De Border Terrier heeft een moedig, vasthoudend en zelfstandig karakter. In veel landen is hij dankzij deze karaktereigenschappen nog steeds een gewilde jachthond, echter hij is ook heel geschikt als familiehond. Als familiehond en jachthond moet hij sociaal zijn en met andere diersoorten en/of honden kunnen samenleven. De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar echter dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn karakter zal hij bij gebrek aan opvoeding al snel zijn eigen regels bepalen. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij gehoorzaam te maken, een Border Terrier wil graag voor je werken. Belangrijk is wel dat je je er van bewust bent dat hij desondanks zijn eigenzinnige karakter behoudt.

Verzorging

De verzorging van de Border Terrier is relatief eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie en is heel belangrijk. Naast de conditionele voordelen van sport en spel, versterken gezamenlijke activiteiten namelijk ook de band tussen de Border en zijn/haar baasje. Wat de Border een vriend voor het leven maakt!

Speuren

Zoals de rasliefhebbers weten is de Border Terrier een werkend ras, dat van origine werd ingezet voor de jacht. Wanneer je gaat speuren met je Border waarbij de jacht wordt nagebootst zul je merken dat hij het geweldig zal doen. De hondensport kan een leuk alternatief bieden om je Border zijn werkdrift op een andere manier te laten uiten en zijn voldoening te geven op dit gebied.

Agility

De agility in het bijzonder is wat dat betreft echt plezier voor twee: baas en hond vormen samen een team en worden als zodanig lichamelijk en geestelijk uitgedaagd in deze sport. Agility is een vorm van hondensport, waarbij baas en hond zo snel mogelijk en liefst zonder fouten samen een parcours met een grote verscheidenheid aan hindernissen moet afleggen. Agility vereist wel dat de hond basiscursus gehoorzaamheid heeft volbracht en volgroeid is.

De vacht

De vacht van een Border bestaat uit een ondervacht en een ruwharige bovenvacht. Het regelmatig onderhoud van de vacht bestaat uit een borstelbeurt met een eenvoudige zachte borstel of met rubberen noppenborstel. Daarmee raakt u het dode haar in de vacht van uw Border kwijt.

Een Border Terrier moet in het algemeen 2x per jaar geplukt worden. Dit betekent dat u met vinger en duim plukje voor plukje het dode haar eruit trekt. Wanneer de vacht plukrijp is, zal de hond er beslist niets van voelen! Een Border Terrier waar mee gewerkt wordt, raakt zijn dode haar vanzelf kwijt wanneer hij ‘kruip door, sluip door’ door de natuur beweegt. Onze ‘huiskamer- Borders’ moeten daar een handje mee geholpen worden.

Hoe weet u nu wanneer de vacht van een Border Terrier plukrijp is? Na verloop van tijd gaat hij er steeds ruiger en onverzorgder er uitzien, en kan het haar in een scheiding vallen.

De vacht plukken

Neem nu een klein plukje tussen wijsvinger en duim en trek met de groeirichting mee. Als het haar gemakkelijk loslaat, kunt u de hond plukken. Als u vindt dat het toch nog te vast zit, probeert u het dan na een weekje nog eens een keer. Op de rug laat het gemakkelijkst los, op de dijen en de poten het minst. Dus check op diverse plaatsen voordat u met het plukken van uw Border begint.

De ruwharige vacht, wanneer plukrijp, wordt dus verwijderd door de vacht te trimmen/plukken. Belangrijk! Niet knippen of scheren, omdat daarmee de structuur en functie van de vacht te niet gedaan wordt. De ondervacht (onderwol) zorgt voor warmte en isolatie. De bovenvacht (ruwharig dekhaar) is water- en vuilafstotend en beschermt de Border en houdt hem gezond!

De Nederlandse Border Terrier Club organiseert ieder jaar één of twee trimochtenden waar iedereen kan leren hoe zijn of haar border te trimmen!

Ras standaard

Algemeen voorkomen
In wezen een werkende terrier. Moet in staat zijn een paard te volgen.

Gedrag en temperament
Combineert levendigheid met moed. Actief en sportief.

Hoofd en schedel

Hoofd als dat van een otter.

Middelmatig breed in de schedel met een korte, krachtige voorsnuit.
Een zwarte neus heeft de voorkeur, maar een lever- of vleeskleurige neus is geen ernstige fout. Dit heeft niets met werkcapaciteit te maken, echter alleen met persoonlijke voorkeur. Dat geldt ook voor het garnituur (‘snor, baardje en wenkbrauwen’).

Ogen
Donker, met een indringende uitdrukking (‘keen expression’).

Oren
Klein, V-vormig, van middelmatige dikte en dicht langs de wang naar voren hangend.

Mond
Schaargebit, d.w.z. de boventanden staan nauwsluitend over de ondertanden en zijn recht in de kaken geplaatst; een tanggebit is acceptabel; een ondervoor- of overbeet is een grote fout en hoogst ongewenst.

Hals
Van middelmatige lengte. Een goede bespiering van de hals is belangrijk als werkende terrier.

Ledematen
Voorhand: voorbenen recht, met niet te zware botten. De ellebogen moeten zowel in stand als in beweging evenwijdig aan het lichaam zijn. De poten moeten in draf recht naar voren worden gebracht zonder steppen (dat is hoog optrekken van de polsen), of weven (dit is het naar buiten zwaaien van de voorbenen)

Achterhand: op snelheid gebouwd (“racy”).

Voeten
Klein met dikke voetzolen.

Gangwerk
Is zodanig gebouwd dat hij een paard kan volgen (“sound”).

Huid
Moet dik zijn.

Vacht
Beharing: hard en dicht met een dichte ondervacht.
Kleur: rood (“red”), tarwekleurig (“wheaten”), grijs & bruin (“grizzle and tan”), blauw & bruin (“blue and tan”).

Gewicht
Reuen 5,9-7,1 kg (“13-15,5 lbs”), teven 5,1-6,4 kg (“11,5-14 lbs”).

Fouten
Iedere afwijking van de voorgaande punten moet beschouwd worden als een fout en de mate waarin de fout moet worden aangerekend, moet in juiste verhouding staan tot de ernst van de fout en de invloed daarvan op de werkcapaciteiten van de terrier en op de gezondheid en welzijn van de hond.

Iedere hond, die duidelijk lichamelijke afwijkingen of abnormaal gedrag vertoont, moet gediskwalificeerd worden.

N.B.: Reuen moeten twee ogenschijnlijk normale, volledig ingedaalde testikels hebben.